Oświadczenie postulatora procesu beatyfikacyjnego Heleny Kmieć

W związku z wieloma pytaniami i wątpliwościami dotyczącymi drogi postępowania w procesie beatyfikacyjnym Heleny Kmieć, ks. Paweł Wróbel SDS- postulator procesu beatyfikacyjnego, wydał oświadczenie, którego treść publikujemy poniżej.

Oświadczenie

W kontekście zbliżającej się inauguracji procesu beatyfikacyjnego Heleny Kmieć, która ma się odbyć 10 maja 2024 roku, pojawia się wiele pytań zarówno od poszczególnych osób jak i mediów, o drogę prowadzenia tego procesu – czy będzie to droga udowodnienia heroiczności cnót, czy męczeństwa. W związku z tym, dla pełnej jasności tej sprawy, należy ostatecznie wyjaśnić tę kwestię.

Po przeprowadzeniu fazy przygotowawczej procesu, wyrażeniu pozytywnej opinii przez Konferencję Episkopatu Polski, a także po udzieleniu nihil obstat Stolicy Apostolskiej informuję, że proces beatyfikacyjny Heleny Kmieć, będzie się toczył w kierunku udowodnienia heroiczności cnót Służebnicy Bożej, zgodnie z art. 31 Instrukcji Sanctorum Mater.

ks. Paweł Wróbel SDS, postulator