Kawa Misyjna
Stworzone we współpracy z palarnią kawy El Gato z Trzebnicy, autorskie kawy misyjne, to najwyższej jakości ziarna z różnych stron świata wypalane po to, aby pomagać!
Nabywając kawy przez naszą fundację czynisz dobro !
Dochód ze sprzedaży przeznaczony jest na program stypendialny wspierający edukację dzieci w Boliwii, Meksyku, Zambii i Tanzanii.
Informacje dla kawoszy
- Wszystkie kawy są wypalane na miejscu w Polsce przez profesjonalistów w swoim fachu, palarnię kawy El Gato z Trzebnicy.
- Każda z kaw oprócz ozdobnego kartonika jest zapakowana dodatkowo w opakowanie z wentylem i struną, które utrzymuje aromat ziarna jednocześnie pozwalając mu oddychać.
- Waga opakowania to 250 g.
- Przygotowujemy dla Was kawę 100% arabicę średnio paloną.
- Dostępne są zarówno kawy w ziarnach jak i zmielone.
- Kawy różnią się od siebie nutami smakowymi, które ziarno nabiera naturalnie w procesie wzrostu (bardzo subtelny smak).
HONDURAS
Nuty smakowe: czereśnia, melon, czekolada
Punktacja SCA: 84
Wysokość upraw: 1450-1550 m.n.p.m.
Obróbka: natural
Nazwa: Marcala
Odmiana: Arabica
BRAZYLIA
Nuty smakowe: czarne jagody, ciemna czekolada
Punktacja SCA: 82,5
Wysokość upraw: 800-1100 m.n.p.m.
Obróbka: natural
Nazwa: Sul de Minas
Odmiana: Mundo Novo, Catual
ETIOPIA
Nuty smakowe: czarna herbata, bergamotka, delikatne cytrusy
Punktacja SCA: 85
Wysokość upraw: 1300-2200 m.n.p.m.
Obróbka: myta
Nazwa: Sidamo Bensa
Odmiana: Heirloom
Trzy rodzaje z trzech strona świata
Współpracujemy z palarnią kawy El Gato która sprowadza wybrane przez nas ziarna z różnych stron świata, wypalając je w autorski sposób w Trzebnicy na Dolnym Śląsku. Wszystkie kawy, które oferujemy to najwyższej jakości ziarna kaw speciality. Bogaty aromat, głebia smaku i świadomość dobrego celu, który przyświeca temu produktowi sprawa, że kawy misyjne to na prawdę wyjątkowy produkt.
Kawa misyjna z Hondurasu
Kawa pochodząca z regionu La Paz w Hondurasie cieszy się uznaniem dzięki wyjątkowej jakości zrównoważonej uprawie. W tym obszarze panują idealne warunki mikroklimatyczne, które są kluczowe dla takich odmian kawy jak Typica, Bourbon, Catuai i Pacas. Dzięki obróbce na sucho, ziarna tej kawy zyskują wyraźnie wyczuwalne nuty czereśni, melona i czekolady co czyni ją wyjątkowo atrakcyjną.
Kawa misyjna z Brazylii
Słodka i niezwykle kremowa kawa z regionu Sul de Minas w Brazylii. Uprawiana na wysokości 1200 m npm. Wyjątkowo delikatna w smaku z wyczuwalnym orzechem laskowym oraz mleczną czekoladą. Charakteryzuję się niską kwasowością oraz bardzo przyjemnym posmakiem karmelu na finiszu.
Kawa misyjna z Etiopii
Kawa z dystryktu Bensa w regionie Sidarna w Etiopii. Uprawiana na wysokości do 2200 m npm. Owoce kawowca zostały tutaj zebrane i zwiezione do stacji myjącej, gdzie zostały poddane obróbce mytej i suszone na „afrykańskich lożach”. Podczas obróbki owoców zastosowano 48 godzinną fermentację oraz suszenie przez okres 21 dni. Pijąc kawę Sidmo Bensa odnajdziesz w naparze nuty smakowe bergamotki, czarnej herbaty oraz delikatne cytrusy.
Dlaczego kawy?
Na pomysł stworzenia własnych kaw wpadliśmy przy okazji rozpoczęcia prac nad projektem pt. „Kawa z Helen”, który swoją premierę miał 24 stycznia 2022 roku. Chcieliśmy aby kawy z różnych stron świata towarzyszyły zaproszonym gościom jak i odbiorcom stając się kolejną cegiełką wspierającą edukację dzieci w krajach misyjnych.
Kawa z Helen to cykl spotkań i rozmów o śp. Helenie Kmieć, publikowane są w formie odcinków w mediach społecznościowych Fundacji. Spotkania przy kawie mają stać się okazją do poznania Helenki oczami naszych rozmówców. Różnorodne opowieści, ciepła atmosfera, swobodna i szczera rozmowa to wszystko, na czym zależy nam w tym projekcie, w którym chcemy oddać głos naszym gościom, aby mogli opowiedzieć o takiej Helence, jaką znali.
Palarnia Kawy El Gato z Trzebnicy
„Myśląc o El Gato Coffee Roasters marzyliśmy stworzyć miejsce, do którego sami chcielibyśmy zawitać. Chcieliśmy zaoferować kawę Speciality, której sami chcielibyśmy się napić. Zależy nam, aby zaproponować Tobie produkt najwyższej jakości. Stworzony z wiedzą i pasją. Z najwyższą dbałością o szczegóły. Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association.”
Kochamy kawę, a swoją pasję przelewamy do Twojej filiżanki. Zależy nam, abyś pijąc swoją ulubioną kawę, mógł przenieść się do miejsc odległych i wyjątkowych.
Chcę kawę!
Co muszę zrobić?
Kawa misyjna stanowi cegiełkę, która wspiera program stypendialny zapewniający edukację dzieci i młodzieży z Meksyku, Boliwii, Zambii i Tanzanii.
Cegiełkę w postaci kawy można nabyć wpłacając dowolną kwotę na konto fundacji. Sugerowana kwota za opakowanie kawy, tak abyśmy mogli dalej pomagać to min. 50 zł.
!!! W formularzu w polu „wiadomość do fundacji” prosimy podać rodzaj zamawianej kawy oraz czy ma być w wersji mielonej czy ziarnach. W przypadku braku wyboru kawa zostanie wysłana losowo.
Chwyć cegiełkę w 2 krokach
- W formularzu na tej stronie podaj dane kontaktowe i do doręczenia.
Przy okazji możesz subskrybować nasz newsletter online i biuletyn papierowy. - W następnym kroku wpłać dowolną kwotę, która będzie przekazana na program stypendialny.
Realizacja wysyłek
- Kawy staramy się wysyłać na bieżąco, od momentu zaksięgowania wpłat na konto.
- Przesyłki wysyłamy za pomocą Poczty Polskiej standardową przesyłką priorytetową.
- W przypadku potrzeby szybkiej wysyłki prosimy o kontakt telefoniczny.
Krok 1.: Chwyć cegiełkę
Kawa misyjna z różnych stron świata
Przelew tradycyjny
Cegiełkę w postaci książki można również nabyć wpłacając dowolną kwotę na konto fundacji w tytule przelewu wpisując: Darowizna Kawa Misyjna
Fundacja im. Heleny Kmieć
ul. B. Głowackiego 3
32-540 Trzebinia
ING Bank Śląski
SWIFT: INGBPLPW
PLN 03 1050 1100 1000 0090 8023 9008
EUR 78 1050 1100 1000 0090 8023 9016
USD 62 1050 1100 1000 0090 8039 3243
Tytuł przelewu: Darowizna Kawa misyjna
W przypadku wysyłki książki na adres inny niż dane konta prosimy o kontakt mailowy -> fundacja@helenakmiec.pl